Pórková pomazánka i salát

Svačiny pro školáky jsou kolotoč, který neskončí mnoho let, podle toho, kolik máte dětí.

Odborníci doporučují, aby byly svačiny pestré, ne sladké z rychlých cukrů, aby u každé byl kousek zeleniny a hodně bílkovin.

Marta Bodnárová ze Žďáru nad Sázavou zdravě vaří pro sebe a občas i pro ostatní maminky v jednorázovém kurzu – a svačiny byly právě námětem toho posledního. Nejvíc mě na něm zaujala pomazánka z pórku, které jsem se trochu bála, protože cibuloviny v syrovém stavu nesnáším moc dobře. Ale byla jsem velmi překvapená.

mrkev

petržel

celer (vše ve stejném poměru)

pórek

1 malý bílý jogurt

pomazánkové máslo

trocha tvrdého sýru

sůl

„Je to všechno kořenová zelenina ve stejném poměru, takže to všechno nastrouháme, a nesmí chybět pórek - kolik mrkve, tolik pórku. Spojíme to pomazánkovým máslem a bílým jogurtem, trochu dosolíme a ještě do toho nastrouháme tvrdý sýr – nemusí být ani moc tučný. Všechno to zamícháme a je to úplně úžasný. Můžeme to používat jako pomazánku nebo salát na obložený chlebíček, vypadá to krásně, je to veselé, dětem to strašně chutná a je to plné vitamínů,“ chválí Marta Bodnárová.

Pórková pomazánka i salát

Na vlastní oči jsem viděla, že si skutečně na pomazánce s pórkem pochutnávají i malé děti. A mám ještě jeden tajný tip – udělejte si ji den předem, v ledničce se do rána rozleží a nakonec je ještě lepší.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.