Pylové zpravodajství

7. květen 2024 15:00

Dominantní alergeny: trávy, dub, buk, ořešák, jírovec, borovice, moruše, řepka

V uplynulém týdnu se na území České republiky pozvolna začala rozbíhat pylová sezona trav. Celkově bylo v ovzduší středně velké množství pylových alergenů s výrazným kolísáním v závislosti na počasí. Jako dominantní alergen se držel ještě pyl dubu, nejhojnější byl pyl minimálně alergizující borovice. Vedle těchto alergenů se v ovzduší objevoval pyl smrku, buku, ořešáku, moruše, jírovce, vrby a řepky olejky, v nižších polohách v malém množství také pyl jitrocele.

Pro tento týden s výhledem chladnějšího proměnlivého počasí s dešťovými srážkami očekáváme i nadále výrazné kolísání koncentrace pylových alergenů v ovzduší. Ve slunečných dnech bude pylu více, v deštivém počasí se koncentrace pylových alergenů v ovzduší výrazně sníží.

Hlavním alergenem pro následující týdny bude jednoznačně pyl trav a obilovin. Vedle pylu trav se bude objevovat pyl jitrocele, šťovíku, na alergických potížích se bude rovněž podílet pyl dubu, ořešáku, jírovce a rozkvétajícího černého bezu. V blízkosti kvetoucích polí řepky olejky může u osob s dráždivými dýchacími cestami vyvolávat potíže především vůně květů, protože pyl řepky velmi špatně létá a alergizuje jen minimálně. Dlouhodobě bude narůstat koncentrace spor vzdušných plísní. Sezona dubu a buku bude v nižších polohách postupně doznívat, ve středních polohách předpokládáme ještě plnou sezonu těchto poměrně významných alergenů. Chmýří uvolňované z topolů je pro alergické osoby neškodné, jedná se o semena, nikoliv o pyl. Stejně tak téměř nealergizuje pyl jehličnanů.

Aktuální informace o stavu pylových alergenů v ovzduší lze nalézt od jara do září také na internetu na adrese http://www.pylovasluzba.cz.

Pylové zpravodajství pro jednotlivé země Evropy je na http://www.polleninfo.org

autor: Ondřej Rybníček, Česká pylová informační služba

Spustit audio

Nejnovější zprávy